În magazinele din Sălaj se vând preparate din carne stricate şi expirate

Aproape 200 de kilograme de carne şi preparate din carne cu abateri, inclusiv produse cu termenul de valabilitate expirat, au fost retrase de la comercializare de pe rafturilor unor magazine din judeţ de către comisarii Comisariatului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, ca urmare a unei acţiuni de control dispusă de către Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor. Controlul a avut loc în perioada aprilie – mai 2013, atât în magazinele din municipiul Zalău cât şi în cele din mediul rural care comercializează carne şi preparate din carne.
După cum a explicat Dorina Rednic, comisar şef adjunct al CJPC Sălaj, în urma controlului au fost indentificate abateri de la prevederile legale la un număr de 30 de operatori economici. La mai mulţi agenţi economici verificaţi, comisarii au depistat că nu se respectă condiţiile de depozitare a produselor, fiind găsite diverse sortimente de preparate păstrate în spaţiul frigorific la aceeaşi temperatură, deşi producătorul prevedea temperaturi diferite în funcţie de tipul de produs. Deasemenea, comisarii au identificat, la comercilaizare, mici formaţi în stare congelată la care nu era respectată temperatura corespunzătoare produselor congelate şi implicit, cea indicată de producător pe durata efectuarii transportului. Produsul a ajuns la vânzător în stare decongelată, motiv pentru care s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare, deşi, conform informaţiilor de pe etichetă produsul se încadra în data durabilităţii minimale, fiind achiziţionat în ziua controlului. Tot în cadrul acestui control au fost identificate la comercializare preparate care aveau data durabilităţii minimale, respectiv data minimă de consum, depăşită. Este vorba despre parizer, diverse tipuri de salamuri, parizer şi tobă.
Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Sălaj, în magazinele din judeţ s-a mai descoperit, la comercializare, produse care nu respectau condiţiile prescrise şi declarate de producător, ca de exemplu, parizerul de vită, la care proteina totală a fost de 10,2 la sută faţă de minim 11 la sută prevăzut de actele normative în vigoare. Ca urmare a acţiunii tematice de control, comisarii CJPC Sălaj au aplicat 30 sancţiuni contravenţionale, 22 de amenzi , în valoare de 62. 000 de lei şi opt avertismente iar comisarii au dispus oprirea de la comercializare a 186,5 de kg produse de carne şi preparate de carne în valoare de 2.159 de lei.

Atenţie la achiziţionarea preparatelor din carne!

Ca urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii CJPC Sălaj atrag atenţia tuturor consumatorilor care intenţionează să achiziţioneze astfel de produse, preparate din carne, să fie atenţi la unele aspecte. De exemplu, dacă preparatele din carne, în membrană, diverse tipuri de salamuri, parizer tobă, cârnaţi, crenvuşti sau altele, prezintă membrană lipicioasă, acestea nu trebuie cumpărate, nu sunt proaspete. Dacă salamurile sau cârnaţii prezintă inel verzui sub membrană, acesta este un semnal că producătorul nu a respectat procesul tehnologic de fabricaţie, oferind spre comercializare produse compromise calitativ.
Produsele de carne alterate se simt de la distanţă emanând acel miros specific dezagreabil cauzat de modificările organoleptice. Aceste degradări fac ca produsele să fie necomestibile şi dăunătoare pentru sănătate. Aceste produse sunt uşor alterabile şi trebuie păstrate în spaţii frigorifce, la o temperatură care să nu depăşească +5 grade C, pe o durată limitată, fără a se congela. Potrivit Reprezentanţilor CJPC Sălaj, termenele de valabilitate pentru preparatele din carne sunt stabilite de producător şi trebuie să fie înscrise de acesta pe eticheta care însoţeşte fiecare produs în ambalaj colectiv sau individual.

8 Thoughts to “În magazinele din Sălaj se vând preparate din carne stricate şi expirate”

  1. Anonim

    amenzile au fost aplicate dupa umplerea sacosilor bravilor si vitejilor comisari opc

  2. Mezelurile fabricate dupa retetele importate de la capitalisti sunt bune eventual pt. caini (hrana de animale) dar nicidecum pt. consum uman.
    Cretinii astia mananca KKat (lucruri murdare si scarboase introduse in asa zisa mancare).
    PHUI !!!!!!!!!!!

  3. Sistemul de fabricatie si desfacere este gresit , deci trebuie refacut din radacini.
    Sa nu se permite firme private in alimentatia publica, decat firma de stat cu procedura clara de preparare si control sever intern de calitate; de unde sa nu iasa pe piata numai produse de calitate si curate garantate de personal pregatit in domeniul CTC.

  4. Marius

    Ce naiba,santem un judet de „anonimi” ca si „bravul si viteazul” de la 8:48 sau Einstein de la 7:55 ?

  5. Anonim

    laude ale opc fara nume si fara sortimente dupa care consumatorul sxa stie sa se fereasca si sa le urmareasca.
    de ce nu spuneti ca micii nu se congeleaza ci doar se refrigereaza si ce masuri ati luat

  6. Nelu

    pt
    Anonim iulie 8, 2013 at 7:28 am

    fara nume ca sa nu stim de unde se aprovizioneaza

  7. Anonim

    Dupa o lunga hibernare mai aude lumea si de acesti comisari condusi in lupta de in veci nedusa(de pe scaun) Vrancioaia.
    Sa va vad in lupta de zilele Zalaului!!! Pana atunci asa cum ne-ati invatat ‘somn usor’ !

  8. Vasi

    NOTA 10 PENTRU COMENTARIUL DE MAI SUS

Leave a Comment